Close

Концерт виолинисте Немање Радуловића у Чачку

Концерт виолинисте Немање Радуловића у Чачку

Немања Радуловић је рођен 1985. године у Нишу. До одласка на студије у иностранство био је ученик Дејана Михаиловића, одржао стотине концерата, освојио бројна признања међу којима Октобарску награду Београда за стваралаштво младих (1996) и Награду Таленти године Министарства просвете (1997), а на међународној сцени – прве и специјалне награде у Стрези (1995), у Чешкој (Јан Коцијан, 1996), у Литванији (Балис Дварионас, 1997), Пољској (Вијењавски-Липински, 1997) и Француској (Јехуди Мењухин, 1998).
Године 1998. започео је студије на Високој школи за музику у Сарбрикену, у класи Џошуе Епштајна, а од 1999. студира и на Факултету музичке уметности у Београду у класи Дејана Михаиловића. Са 14 година, септембра 2000., примљен је на Високи национални конзерваторијум за музику у Паризу у класу Патриса Фонтанарозе. Учествовао је и на мајсторским курсевима Јехудија Мењухина, Џошуе Епштајна и Дејана Михаиловића. Студије је наставио у Немачкој, на Сарској високој школи за музику и позориште у Сарбрикену. Редовно похађа постдипломске студије код Салватореа Акарда на Академији Валтер Штауфер у Кремони (Италија).
На конкурсу Антонио Страдиваријус у Италији 2001. освојио је Другу награду – те године највишу додељену награду. Исте године тријумфовао је на конкурсу Жорж Енеску у Букурешту поневши Прву и две специјалне награде жирија. На Међународном такмичењу Јозеф Јоаким у Немачкој 2003. освојио је Прву награду, а јануара 2005. освојио је високу француску награду у области музике, Виктоар де ла музик (Музички победници), у категорији Интернационално откриће године.
До сада је одржао преко 900 концерата и снимао за радио и телевизијске станице. Наступао је са многим оркестрима, како у Србији и Црној Гори, тако и у Румунији, Чешкој Републици, Словачкој, Италији, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Литванији, Пољској, Естонији, Украјини, Кини, Кореји, Јапану, на Филипинима, на Тајланду, а у Француској са Националним оркестром Ил-д-Франс, Канским оркестром, Националним оркестром Лила, под управом диригената као што су Еиђи Оуе[2], Даисуке Сога, Кристијан Мандеал, Филип Бентер, Венсан Барт… Такође је сарађивао са познатим уметницима као што су Најџел Кенеди, Патрис Фонтанароза, Еманијел Бертран, Ан Куфелек, Ролан Пиду, квартети Илико, Дебиси, Псофос.
Немања Радуловић одржао је 27. јуна 2019. године концерт у Чачку, пред бројном публиком, са “Доубле Сенс“ оркестром.
На програму су била дела Седлара, Дворжака, Брамса, Шостаковича, Хачатуријана, Анунцијата, Мориконеа, Корсакова…
На крају концерта Радуловићу се на сцени придружила глумица Тамара Алексић и док је она читала делове “Шехерзаде”, прослављени виртоуз одсвирао је ову Корсакову композицију.

Поделите на: