Close

Прва места за пијанисткиње

Прва места за пијанисткиње

На недавно одржаним такмичењима у Крагујевцу, Шапцу и Београду ученице Музичке школе др Војислав Вучковић на одсеку клавир, показале су апсолутну доминацију, освојивши велики број првих места. На такмичењу у Крагујевцу учествовало је 19 ученика и сви су освојили прве или друге награде. Посетили смо одсек клавира у Музичкој школи и причали са нашим успешним пијанисткињама.

Музичка школаГде год се појаве наше пијанисткиње освајају награде. То су потврдила и последња такмичења у Крагујевцу , Шапцу и Београду. На шестом Отвореном такмичењу младих пијаниста у Крагујевцу учествовало је 19 ученика и сви су освојили прву или другу награду.

– Прво значајније такмичење ове године одржано је од 23. до 27. фебруара у Крагујевцу. Наша деца су постигла велики успех. Водили смо 19 ученика од којих су махом све освојене прве награде. Поносни смо на нашу вредну децу која јако лепо раде. У међувремену је одржано међународно такмичење у Шапцу где су ученице средње школе освојиле завидне друге награде, док је Ива Вуковић, наше познато име, освојила прву награду – са поносом истиче Весна Јањић, професорка клавира у Музичкој школи др Војислав Вучковић.

Ива Вуковић ове године је учествовала на два међународна такмичења Даворин Јенко у Београду и на међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу.

Музичка школа– На оба такмичења сам освојила прву награду и назив лауреата. На програму су била дела Баха, Шопена, Бетовена, Листа и Прокофјева. Било ми је задовољство да наступам на таквим такмичењима, а још веће задовољство да остварим такве резултате у веома јакој конкуренцији колега из Мађарске, Хрватске, Црне Горе и БиХ. За освојено прво место у Београду добила сам клавирску столицу, пехар и медаљу – набраја Ива, која се налази у у класи професорке Весне Јањић.

Анастасија Петковић такође учествује на великом броју школских и међународних такмичења, а за апсолутног победника проглашена је у Крагујевцу.

Музичка школа– Ове године учествовала сам на школском такмичењу у Крагујевцу где сам освојила прво место, а такође апсолутни сам победник тог такмичења. Награђена сам клавирском столицом. Била сам награђена и на међунардом такмичењу у Шапцу где је била јака конкуренција – наводи Анастасија Петковић, која се налази у класи професорке Марије Рудеж Тишма.

Бити успешан пијаниста захтева доста труда и вежбања, кажу наше младе саговорнице. Како су нам рекли дневно вежбају од три до пет сати али ипак успевају да испуне све своје обавезе и да остане вемена за дружење.

– Клавир сам почела да свирам од своје четврте године. То није била моја жеља јер сам била мала, већ ме је мајка уписала на тај инструмент. Вероватно је имала неку интуицију и предосила да ми баш тај инструмент лежи. Најбитније је радити сваки дан, редовно. Вежбамо колико стигнемо јер имамо велике обавезе у школи. У сваком случају добро организујем време и стигнем да учим и да изађем – каже Ива, наводећи да јој је жеља да упише Академију а потом да заврши и мастер студије.

Слично је и са Анастасијом.

– Волела сам да слушам клавирску музику од малих ногу па сам почела да свирам од своје осме године. Да би се постигао успех потребан је континуиран и вредан рад, па тако дневно свирам 4-5 сати. Поред школских обавеза тешко је све ускладити али нађе се времена за све – каже Анастасија.

Ученике Музичке школе у наредном периоду очекују нова доказивања и наступи на такмичењима у Аранђеловцу, Новом Саду, док ће 30. марта учествовати на Фестивалу словенске музике Београду.

Шта се оцењује
-На такмичењима се обраћа пажња на техничку спремност, али и на музиканост коју деца постижу. То не можемо постићи без доста рада и вежбе. Вежбање клавира је јако комплексан и дуготрајан процес, и похвалила бих сву ту децу која издвајају време да би вежбали. Поред свих обевеза достижу један уметнички и технички ниво, објашњава професорка Весна Јањић.

Отворено школско такмичење младих пијаниста у Крагујевцу, одржано је од 23. до 27. фебруара. Основци музичке школе Вељко Марковић, први разред (у класи професорке Наташе Плећаш), Урош Тишма, други разред (у класи професорке Маје Милекић), Анђела Јовићевић, четврти разред (у класи професора Милана Радовановића), Катарина Нина Палуровић, четврти разред (у класи професорке Магдалене Поповић) освојили су прве награде. Ученици у класи професорке Весне Јањић, Елена Глишовић (трећи разред), освојила је прву награду, Тара Гутовић (трећи разред) другу и Елена Танасковић (четврти разред) прву награду. Ученици трећег разреда, професорке Марије Тиосављевић, такође су постигли резултате. Ивана Нишавић је освојила прву, а Филип Тиосављевић другу награду.На такмичењу су наравно наступали и средњошколци, а лауреат читавог такмичења је Анастасија Петковић, ученица трећег разреда, у класи професорке Марије Рудеж Тишма. У класи професорке Магдалене Бабовић прве награде су освојиле Јана Татовић (други разред) и Даница Лазовић (трећи разред). У класи професорке Марије Рудеж Тишма, прве награде припале су Милици Букарици (први разред), Софији Јековић (други разред), Анастасији Петковић (трећи разред) и Ивани Пајовић (четврти разред). Прву награду освојила је и Ивана Марковић (први разред) из класе професорке Маје Милекић, Марија Мијаиловић (први разред) из класе професорке Весне Јањић, а друге награде припале су Исидори Пауновић (други разред) из класе професорке Ирене Јовановић и Давини Танасковић (други разред) из класе професорке Весне Јањић.

Извор озон прес

Поделите на: